Galangal Mniejszy


Galangal Mniejszy czyli Alpinia Officinarum lub po polsku Alpinia Lekarska ma bardziej intensywny i nieco słodszy, cynamonowy smak od Galangalu Wielkiego, co stanowi o jego popularności. W średniowieczu za sprawą Tatarów, którzy dodawali go do herbaty, trafił także do Europy i przez pewien czas był popularny szczególnie w jej środkowo-wschodniej części (także w Polsce gdzie ostatecznie został wyparty przez imbir) jako przyprawa aromatyczna i zdrowotna do octów a także nalewek (np. rosyjska Nastojka, polska Gorzka Żołądkowa i poniekąd także Imbirówka).
Galangan mniejszy w Azji Południowo-wschodniej niekiedy utożsamiany jest z indonezyjskim Kencur choć to zupełnie inny gatunek – tzw. Kaempferia galanga. W tej pomyłce chodzi jednak po prostu o smak: glanganowi mniejszemu pod tym względem bliżej kencur, niż do swojego krewniaka galanganu większego.

Odmiany galangalu: Wielki | Mniejszy | Kencur | Chiński Imbir

Przepisy z Galangalem


Tajlandia

Kaeng Chu Chi Pla (Czerwone rybne curry)
Kaeng Khae Gai (Curry ziołowe z kurczakiem)
Kaeng Liang (Wegetariańska zupa curry)
Kaeng Om Gai (Curry z wątróbką drobiową)
Kaeng Pa Mu (Leśne curry z wieprzowiną)
– Kaeng Panang Nuea (Curry Panang)
Kaeng Phet Daeng Gai (Czerwone curry z kurczaka)
Kaeng Tai Pla (Rybna zupa curry)
Khanom Jeen Nam Ya (Zupa rybna z makaronem)
Kuai Tiao Nam (Zupa z makaronem ryżowym)
Nam Phrik Kaeng Kari (Żółta pasta curry)
Nam Phrik Kaeng Khiao Wan (Zielona pasta curry)
Nam Phrik Kaeng Khua (Łagodna czerwona pasta curry)
Nam Phrik Kaeng Mussaman (Pasta curry Mussaman)
Nam Phrik Kaeng Pa (Pasta do leśnego curry)
Nam Phrik Kaeng Panang (Pasta Curry Panang)
Nam Phrik Kaeng Phet Daeng (Czerwona pasta curry)
Phat Khing (Mięso smażone z imbirem)
Phat Phet Mu (Wieprzowina smażona na ostro)
Tom Kha Gai (Zupa galangalowa z kurczakiem)
Tom Yum (Zupa ostro-kwaśna)

Indonezja

– Betutu (Pieczony drób)
Karedok (Sałatka warzywna)
Mie Rebus (Makaron w sosie)
Pepes Ikan Emas (Pieczona ryba)

Malezja

– Laksa (Zupa z mlekiem kokosowym i krewetkami)
Mee Rebus (Makaron w sosie)
Nasi Dagang (Ryż w mleku kokosowym)
Satay Bihun (Makaron ryżowy z sosem orzechowym)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.