Gałka Muszkatułowa / Kwiat Muszkatułowy / Macis


Gałka Muszkatułowa to owoc drzewa Muszkatu czy też Muszkatułowca Korzennego (łac. Myristica fragrans). Wywodzi się z tzw. Wysp Korzennych bardziej znanych jako Moluki, wchodzących w skład Archipelagu Malajskiego (konkretnie z wyspy Banda). Do Europy trafiła przez Bliski Wschód – została przywieziona w średniowieczu z jednej z wypraw krzyżowych, chociaż ponoć wcześniej była też sprzedawana przez arabskich kupców. Owoce muszkatu przypominają nieco Morele. Cenny nie jest jednak miąższ ale pestka i otaczająca ją chrząstkowa fioletowo-czerwona osnówka. Z nasion – po ususzeniu i usunięciu łupiny – powstaje Gałka Muszkatułowa, a suszona osnówka to tzw. Kwiat Muszkatułowy znany też jako Macis (jeśli chodzi o wagę to proporcje między nasionem, a łupiną wynoszą około 10 do 1 na korzyść gałki i m.in. dlatego osnówka jest ceniona znacznie wyżej). Ich najważniejszym składnikiem jest olejek eteryczny zawierający odpowiedzialny z smak i zapach muszkatu psychoaktywny związek Mirytycyny. W kwiecie jest go około dwa razy więcej niż gałce, dlatego też ma on silniejszy aromat.

Większość Gałki Muszkatułowej używa wyłącznie przygotowując Beszamel. Dań gdzie znajduje zastosowanie jest jednak znacznie więcej – lista poniżej.

Przepisy z dodatkiem Gałki Muszkatułowej


Liban

– Kaleb Batata (Zapiekanka z jagnięciny i ziemniaków)

Grecja

– Moussaka

Bałkany

– Ajmoht / Obara (Słoweńska zupa gulaszowa)
Kapama (Jagnięcina ze szpinakiem)
Pašticada (Cielęcina duszona)

Włochy

Anatra alla Scappi (Kaczka wg. przepisu Scappiego)
Baccala alla Vicentina (Sztokfisz ma sposób z Vicenzy)
Canederli (Knedle)
Carbonade all’uso Aostana / Valdostana (Duszona wołowina z doliny Aosty)
Casoncelli alla Bergamasca (Pierogi z mięsem)
Cima Ripiena (Nadziewany mostek cielęcy)
Fettuccine Alfredo / Fettucine al Burro (Makaron z masłem i serem)
Gattò (Neapolitański placek ziemniaczane)
Gran Farro (Zupa z orkiszu)
Mondeghili (Pulpety)
Olive all’Ascolana (Oliwki faszerowane)
Pansoti (Pierogi liguryjskie)
Riso al Tastasal (Ryż z mielonym mięsem)
Schlutzkrapfen (Pierogi z ricottą i szpinakiem)
Strangolapreti (Kluski ze szpinakiem)
Tortellini Romagnoli (Tortellini nadziewane mięsem indyka)
Tortino di Riso alla Valdostana (Ciasto ryżowe z ozorem wołowym
Vincigrassi (Zapiekanka makaronowa z Urbino)
Zuppa di Farrina Tostata (Zupa mączna)

Francja

Blanquette de Veau (Cielęcina w białym sosie z pieczarkami)
– Daube Avignonnaise (Duszona jagnięcina po awiniońsku)
Gratin de Dauphinois (Zapiekanka ziemniaczana)
Jambon a la Porte Maillot (Szynka a la Porte Maillo)
Lamproie a la Bordelaise (Ragout z minoga po bordosku)
Quiche Lorraine
Tripes a la Mode Caen (Flaczki z Caen)

Belgia

– Choesels (Potrawka z podrodbów i mięsa)
Les Chicons au Gratin (Cykoria zapiekana)

Skandynawia

– Fiskbullar / Fiskeboller (Pulpety rybne)

Indonezja

– Perkedel Kentang (Krokiety ziemniaczane)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.