Gnocchi di Patate con la Ricotta (Gnocchi ziemniaczane z Ricottą)



W całych Włoszech gnocchi robi się ze zwykłego, lekkiego ciasta makaronowego. Z wyjątkiem Rzymu, gdzie występują tradycyjne Gnocchi alla Romana, oraz alpejskich regionów Trydentu oraz Górnej Addygi. Tutejsze Gnocchi di Patate najbardziej przypominają środkowoeuropejskie kopytka, bo nie bazują na mące, ale ziemniakach. Nie mniej najbardziej tradycyjny przepis uwzględnia serwowanie ich z wędzoną Ricottą.

Składniki:

– 1 kg ziemniaków (mączniastych)
– 250 gr mąki pszennej
– 100 gr masła
– 300 gr ricotty (najlepiej wędzonej)

Przygotowanie:

    • Ziemniaki ugotować i wciąż gorące przecisnąć przez prasę (ewentualnie zrobić puree).
    • Do ciasta dodać mąkę i nieco posolić. Uformować je w wałek i pokroić na małe kluski.
    • Gnocchi formować tradycyjnie, nadziewając na widelec i przyciskając, tak aby powstały rowki.
    • Kluski gotować we wrzącej, osolonej wodzie tak jak makaron.
    • Po ugotowaniu odcedzić je, polać roztopionym masłem i podawać z Ricottą (np. startą).
FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.