Gnocchi



Gnocchi czyli popularne na całym świecie włoskie kopyta swoją historią sięgają aż starożytnego Rzymu – po podboju bliskiego wschodu legioniści przywieźli ze sobą przepis na kluski, które są dziś znane pod nazwą Gnocchi alla Romana. Sama nazwa gnocchi (po polsku kawałki, bryłki) ma nie precyzyjną, podwójną etymologię. Z jednej strony wywodzi się ją od słowa nocchio czyli sęk, a z drugiej nocca czyli kostka (kłykieć).
Pierwotnie gnocchi robiono z semoliny z czasem zaczęto jednak używać bardzo różnych składników: zwykłej mąki, ziemniaków (tak powstają trydenckie Gnocchi con la Ricotta) czy czerstwego chleba – w Trydencie jest to surowiec dla podobnych klusek Strangolapreti, które w Kamapanii robione są jednak z ziemniaków.
Małe gnocchi określa się słowem gnochietti w Lombardii dodaje się np. do rosołu – ich alternatywna nazwa sbrafodej.
Patrz: Canederli

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.