Golden Vegetable Soup (Zupa warzywna)


Lancashire z którego wywodzi się Golden Vegetable Soup znane jest z tego, że nie ma tu dobrych warunków dla uprawy warzyw owocowych, takich jak pomidory czy papryka. W hrabstwie leżącym w północno-zachodniej Anglii uprawia się więc przede wszystkim warzywa korzenne, wśród których najważniejsze są ziemniaki – niektórzy dopatrują w tym wpływów irlandzkich, chociaż plantacje te sięgają jeszcze XVII wieku. Z tego też względu najbardziej tradycyjna tutejsza zupa przypomina polską zupę jarzynową. Nazwę zawdzięcza użyciu kurkumy, która nadaje jej złocisto-żółtego koloru.

Składniki:

– 4 ziemniaki, pokrojone w kostkę
– 2 marchwie pokrojone w drobną kostkę
– mały korzeń selera pokrojony w drobną kostkę
– 100 gr brukwi pokrojonej w drobną kostkę (opcjonalnie)
– pół małego kalafiora podzielonego na różyczki
cebula drobno posiekana
– pół łyżki kurkumy
– 1,5 litra bulionu warzywnego
– 25 gr masła
– siekany szczypiorek

Przygotowanie:

    • W rondlu roztopić masło i około 2 minut podsmarzać na nim warzywa.
    • Dodać kurkumę, doprawić solą i pieprzem. Smażyć jeszcze minutę.
    • Wlać bulion i gotować 20 minut. Później można ją zmiksować na krem.
    • Przed podaniem przybrać szczypiorkiem (ew. także dodać grzanki).
FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.