Goździki


Goździki to jeszcze nierozkwitłe, ususzone kwiaty drzewa goździkowego (łac. Syzygium aromaticum). To jedna z przypraw (m.in. obok Gałki Muszkatułowej) wywodząca się z tzw. Wysp Korzennych. Niewielkiego archipelagu Moluków, dziś należącego do Indonezji. Stąd holenderscy kolonizatorzy rozwieźli go w różne strony świata – dziś uprawiany jest m.in. na Antylach, Zanzibarze, Madagaskarze oraz w Mozambiku.
Jako pierwsi mistrzowie kuchni z goździkiem zetknęli się Chińczycy, którzy ochrzcili go mianem Kiche Hiang, czyli ptasi języczek. Do Europy trafił ponoć już w XIII wieku, ale rozpopularyzowali go dopiero Portugalczycy, którzy jako pierwsi skolonizowali Wyspy Korzenne.
Swój wyjątkowy, silny aromat zawdzięczają Eugenolowi, aromatowi zawartemu w olejku wypełniającym pąki – z tego względu jakość goździków sprawdza się zanurzając je w wodzie, jeśli toną znaczy że olejku jest dużo. To właśnie kwiatowy aromat spowodował, że w kuchni goździki zastosowanie znalazły przede wszystkim w daniach słodkich – takich jak np. pierniki. W niewielkich ilościach dodaje się ich jednak także do potraw – robią to m.in. Meksykanie (np. w Mole) i oczywiście Indonezyjczycy, którzy doprawiają nim narodowe danie Rendang – a także zup. W rodzinnych stronach przyprawa była jednak dość droga i nie zadomowiła się, aż tak bardzo  – paradoksalnie lepiej utrwaliła się w Europie, dokąd trafiał jej eksport.

Z pewnością pod każdą szerokością geograficzną przyjęło się wbijanie goździka w cebulę podczas gotowani. Goździki znalazły się także w Coca-Coli. Najwięcej ich zużywa się jednak do produkcji indonezyjskich papierosów Kretek.

Przepisy z dodatkiem Goździków


Indonezja

Rendang / Kalio (Duszona wołowina)

Malezja

Bak Kut Teh (Bulion wieprzowy)
Sup Ayam / Mie Ayam (Zupa z kurczaka)

Tajlandia

Nam Phrik Kaeng Mussaman (Pasta curry Mussaman)

Tunezja

Marka Hloua (Ragout jagnięce z suszonymi owocami)

Grecja

Capama / Kapama (Mięso duszone)
Lagos Stifado (Gulasz z Królika)
Makedonike Tegania (Wieprzowina duszona)

Bałkany

Pašticada (Cielęcina duszona)
Stubica (Polędwica nadziewana)

Włochy

Anatra alla Scappi (Kaczka wg. przepisu Scappiego)

Francja

Blanquette de Veau (Cielęcina w białym sosie z pieczarkami)
Chaudree (Zupa rybna)
Choucroute a l’Ancienne (Kapusta z wieprzowiną)
Daube Avignonnaise (Duszona jagnięcina po awiniońsku)
Eltzekaria (Kapuśniak z fasolą)
Jambon a la Porte Maillot (Szynka a la Porte Maillo)
Lapin aux Pruneaux (Królik ze śliwkami)
Les Escargots de Bourgogne en Coquille (Ślimaki w maśle ziołowym)
Les Pieds de Porc a la Saint-Menehould (Nóżki wieprzowe z Saint-Menehould)
Tripes a la Mode Caen (Flaczki z Caen)

Skandynawia

Ärtsoppa (Zupa Grochowa)
Finker (Potrawka z podrobów)
Svartsoppa (Czernina)

Meksyk

Birria (Meksykański gulasz)
Burrito / Burritos (Zawijane placki z nadzieniem)
Carne Adobada (Marynowana i duszona łopatka wieprzowa)
Cochinita Pibil / Puerco Pibil (Pieczona wieprzowina)
Mancha Manteles (Indyk w owocowym sosie mole)
Mixiote (Mięso marynowane i pieczone)
Mole Amarillo de Res (Wołowina w żółtym sosie Mole)
Mole Chichilo de Res (Wołowina w brązowym sosie mole)
Mole Amarillo de Res (Wołowina w żółtym sosie Mole)
Pescado a la Vera Cruz (Ryba z Vera Cruz)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.