Grana (Granone) Lodigiano


Jak sama nazwa wskazuje miejscem narodzenia Grana Lodigiano jest w lombardzkim Lodi. Produkuje się go jednak także w okolicach Mediolanu, Abbiategrasso, a także prowincjach Pawia i Brescii.To ser wytwarzany tak samo jak bardziej znany Grana Padano. Często jest określany jako najdoskonalszy przedstawiciel tej rodziny oraz jej protoplasta. Już od ponad dwustu lat wielu smakoszy często przekładało go nawet nad Parmigiano Reggiano – m.in. Aleksander Dumas w swoim wielkim słowniku kuchni przekonywał, że stolicą włoskich serów nie jest Parma ale Lodi.
W odróżnieniu od większości Grana Padano, Granone przy wkładaniu do formy nie jest tak mocno odciskany, przez co zachowuje większą elastyczność i nie pęka. Dojrzewa 2 do 4 lat – najstarsze sery nie są tytułowany jednak klasycznie włoskim stravecchione, ale wywodzącym się z dialektu Lodi straveciòn. Produkuje się go przez cały rok, najlepszy jest jednak w okresie wiosennym. W zależności od daty produkcji wyróżnia się zresztą jego dwa rodzaje: maggengo tradycyjnie sprzedawany jest 23 kwietnia na świętego Michała i 29 września na świętego Jerzego, podczas gdy vernenego to ser zimowy.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.