Warning: Creating default object from empty value in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1298

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1301
Graukäse | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Graukäse


Graukäse to ser produkt charakterystyczny dla austriackiego i włoskiego Tyrolu, czyli tutejszej Górnej Addygi. Wywodzi się ponoć z austriackiej doliny Zillertal, ale najbardziej znany jest ten z pogranicznej doliny Aurina (Ahrntal) – stąd włoski Graukäse della Valle Aurina. Jego cechą charakterystyczną jest niska zawartość tłuszczu i gruboziarnistość – ziarna są wyjątkowo nieregularne. Nazwę swoją – czyli ser szary, zawdzięcza formom w którym umieszcza się twaróg wcześniej solony, pieprzony i ugniatany wyłącznie rękoma. Ma intensywny aromat, a najlepiej smakuje z warzywami takim jak pomidory, cebula czy rzodkiewki i skropiony odrobiną octu oraz oliwy (chociaż ta z pewnością nie należy do kulinarnych tradycji Addygi).

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych