Gros Sel / Sel Gris


Sel Gris czyli szara sól, to specjalność Francji (choć nie tylko). Charakteryzuje się nie tylko krystaliczną strukturą, ale przede wszystkim szaro-beżową barwą. Zbierana jest podobnie jak Fleur de Sel, ale na nieco niższym poziomie. Dlatego zwykle zawiera dodatkowe minerały i pierwiastki śladowe, takie jak wapń czy magnez. Wpływa tak na kolor jak i na smak soli.

Najbardziej znane rodzaje Sel Gris to:

  • Sel gris de Guerande
  • Sel gris de l’Ile de Re
  • Sel gris de l’Ile de Noirmoutier
  • Grigio di Cervia
  • Alcochete sal grosso


[yellow_box]Odmiany soli: Fleur de Sel | Sel Gris | Maldon Sea Salt | Læsø Salt | Morza Martwego | Alaeaa Salt | Kala Namak | Różowa | Himalajska | Bambusowa | Sojowa [/yellow_box]

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych