Groszek Zielony


Groszek Zielony to jedna i ta sama roślina co twardy, łuskany groch. Tyle że każdy znajduje się na różnym etapie rozwoju. Zielony jest groszkiem niedojrzałym i dopiero z biegiem czasu zaczyna twardnieć – w ten sam sposób używane są jego odmiany stosowane we wschodnich kuchniach, znane jako groszek śnieżny oraz groszek cukrowy. Moda na zielony groszek nazywany też groszkiem ogrodowym pojawiła się dopiero w późnorenesansowych Włoszech. Europę ogarnęła w XVII i XVIII wieku.









Przepisy z zielonym groszkiem


Tunezja

Ftir el Euch (Zupa z jagnięciną i warzywami)
Market Jelbana (Duszone mięso i zielonym groszkiem)
Soubia bil Jelbana (Mątwy z groszkiem)

Francja

Garbure (Zupa mięsno-warzywna)

Włochy

Cima Ripiena (Nadziewany mostek cielęcy)
Muersi (Brokuły zasmażane z chlebem)
Pancotto (Zupa chlebowa)
Pizza Ebraica d’Erbe (Żydowska pizza)
Risi e Bisi (Ryż z groszkiem)
Sartù di Riso (Neapolitańskie ciasto ryżowe)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.