Habas a la Rondeña (Bób z szynką Serrano)


Ronda to miasto w Andaluzji (na południu Hiszpanii) słynne z pięknej zabudowy i usytuowania – leży na szczycie wąwozu rzeki Guadalevín, rozcinającej je na pół. Jedną z najbardziej znaną potrawą, która się stąd wywodzi jest duszony bób (hiszp. habas) z dojrzewającą szynką Serrano (bardziej znany jest tylko bób w stylu katalońskim).
Tę przekąskę podaje się w czasie chłodnych dni, np. wieczorem. W Rondzie tradycyjnie dusi się je na niewielkich przenośnych piecykach.
Przed podaniem do Habas a la Rondeña zwykle dodaje się jajko. Może to być posiekane jajko ugotowane na twardo, a może jajko surowe, które zetnie się na gorącym bobie.

Składniki:

– 500 gr świeżego bobu
– 100 gr szynki dojżewającej, najlepiej Serrano, pokrojonej na plasterki, a później kostkę
– 2 ząbki czosnku, posiekane
– połówka cebuli, posiekana
– pół szklanki białego wina
– łyżka siekanej pietruszki
– 2 łyżki oliwy
Dodatki:
– 2 jajka surowe, ew. ugotowane na twardo

Przygotowanie:

    • W garnku zagotować wodę, posolić i dodać bób. Gotować 5 – 10 minut, w zależności na ile jest świeży.
    • Ziarna bobu ostudzić i obrać z łupin.
    • Na dużej patelni rozgrzać oliwę. Dodać czosnek, cebulę oraz szynkę. Podsmażyć parę minut.
    • Dodać bób, doprawić solą oraz pieprzem, smażyć chwilę i dolać wina.
    • Dusić kilka minut, aż wino odparuje.
    • Tuż przed końcem duszenia dodać pietruszkę.
    • Jeśli używa się jajka na twardo posiekać i posypać przed podaniem.
    • Jeśli używa się jajka surowego dodać razem z pietruszką i wymieszać z bobem, aż się zetnie.


FavoriteLoading Dodaj do ulubionych