Halibut


Halibut, podobnie jak Sola, to ryba z rodziny flądrowatych (patrz: Flądra). Ich cechą charakterystyczną jest układanie się na dnie podczas żerowania, co prowadzi do tego, że jedna strona ryby wygląda jak podbrzusze, a druga jak grzbiet. Na górę też migrują oczy. W kuchennym użyciu są co najmniej trzy gatunki tej ryby. Największy jest Halibut Atlantycki (łac. Hippoglossus hippoglossus) zwany też Halibutem lub Kulbakiem Białym. To największy z Halibutów (do 4,5 m i 300 kg wagi), który zamieszkuje zwykle północną część Atlantyku – to on zazwyczaj ląduje na naszych stołach. Ten bardzo popularny gatunek został już jednak bardzo przetrzebiony i znajduje się na liście ryb zagrożonych.
Jeszcze dalej na północ zamieszkuje znacznie mniejszy (do 1 m długości) Halibut Grenlandzki (łac. Reinhardtius hippoglossoides) zwany też Czarnym lub Niebieskim. Po drugiej stronie mapy mamy pośredniej wielkości (do 2,5 m) Halibuta Pacyficznego, łowionego na północy Oceanu Spokojnego.

Przepisy na filety rybne


Anglia

Fish and Chips (Ryba z frytkami)
Kedgeree (Ryba z ryżem w sosie curry)

Skandynawia

Fiskbullar / Fiskeboller (Pulpety rybne)

Belgia

Waterzooi (Gulasz rybny)

Francja

Chaudree (Zupa rybna)
Merlu Braise aux Coquillages, Sauce Verte (Morszczuk smażony z małżami)
Ttoro (Zupa rybna)

Włochy

Pesce Impanato (Ryba w cieście)

Grecja

Christopsaro me Saltsa Lefkou Krasiou (Ryba w białym winie)

Liban i Lewant

Sayadieh Samak (Ryba z ryżem)

Tunezja

Hout Makli (Ryba smażona)
Kabkabou (Duszona ryba)
Kefta bel Hout (Pulpety rybne)
Mosli Bouri (Pieczona ryba)
Malthouth bel Hout (Ryba z kaszą)

Tajlandia

Ho Mok Pla (Tajskie paszteciki rybne)

Malezja

Ikan Asam Pedas (Ryba na ostro-kwaśno)
Otak Otak (Ciasteczka rybne)

Indonezja

Ikan Asam Pedas (Ryba na ostro-kwaśno)
Pempek (Pulpety rybne)

Filipiny

Paksiw (Ryba duszona w occie)

Meksyk

Pescado a la Vera Cruz (Ryba z Vera Cruz)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.