Halloumi / Hallum


Halloumi to cypryjski ser, którego historia sięga wczesnego średniowiecza – nazwę zapożyczył od koptyjskiego słowa halum oznaczającego ser, stąd domniemanie, że wcześniej trafił tu z Egiptu. W średniowieczu wyspa władana była przez Bizancjum i cypryjski produkt szybko zyskał uznanie nie tylko w Grecji, ale także w Azjatyckiej części imperium: tureckim odpowiednikiem jest Hellim, a na wybrzeżu lewantyńskim znany jest jako Hallum.
Jest to ser pół miękki przygotowany zwykle z mieszaniny mleka owczego i koziego. Ma zwartą, jasną masę i jest nieco słonawy. Dobrze nadaje się do topienia i zapiekania – np. do Saganaki – często podaje się grillowanego lub obsmażanego – przepis na Hallum. Trafia jednak także do sałatek.

(Poniżej interesujący przepis na szaszłyki z Halloumi i buraka oraz…)



(… przepis na sałatkę z Haloumi i melona)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.