Hallum (Smażony ser)


Halloumi to ser o greckich korzeniach. Popularny jest jednak na całym bliskim wschodzie gdzie znany jest pod nazwą Hallum. Jada się go zarówno jako zimną przystawkę jak i pieczony na grillu lub smażony na patelni. W ten sposób serwuje się go m.in. w Libanie, gdzie do smaku dodaje się mieszanki przyprawowej zaatar.

Składniki:

– 250 gr sera Halloumi, pokrojonego w dość grube plasterki
– 4 łyżek oliwy
– łyżka zaataru
– placki khubz (pita)
cytryna pokrojona w ćwiartki

Przygotowanie:

    • Na patelni rozgrzać oliwę. Smażyć na niej kawałki sera (w razie konieczności partiami) aż się zrobią lekko złociste – smażyć z każdej strony po 2 minut.
    • Ser zdjąć z patelni i odstawić na ręcznik papierowy, aby nieco odciekł z tłuszczu.
    • Plasterki przełożyć na talerze i posypać zaatarem.
    • Do sera podawać ciepłe placki oraz ćwiartki cytryny, którymi można je skropić

 
(Poniżej grillowany Halloumi podawany w formie burgerów)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.