Harissa / Harisa


Harissa czy nawet bardziej prawidłowo Harîsa to wywodząca się z Tunezji ostra pasta paprykowa. Jej nazwę z arabskiego tłumaczy się jako rozbić na części, a chodzi tu sposób przygotowania, czyli rozgniecenie składników w moździerzu. W najprostszej wersji są to zmiażdżone, posolone papryczki i zalane oliwą. Poza samym chili o różnym stopniu ostrości (stosowane są do niej m.in. papryczki Piri-Piri, a także sproszkowana papryka) zaprawiana jest ziołami i przyprawami, takimi jak czosnek, kolendra, cytryna czy kmin. Chociaż skład i kombinacja smakowa nie została precyzyjnie ustalona. Dziś Harrisa to już zresztą nie tylko Tunezja – karierę zrobiła praktycznie w całej Afryce Północnej (od Maroka do Libii), a także w Europie.
Zazwyczaj stosuje się ją jako dodatek do kuskusów oraz wszelkich sosów, ale także jako przyprawa stołowa. Najczęściej kupić ją można w tubce. Nie sprawia jednak wielkich trudności przygotowanie jej w domu.

Składniki:

– 100 gr chili – ostrość wedle uznania
– 5 ząbków czosnku
– 2 łyżki oliwy
– pół łyżeczki zmielonego kminu
– pół łyżeczki zmielonych ziaren kolendry
– półtorej łyżeczki soli

Przygotowanie:

Wszystkie składniki zmiażdżyć w moździerzu (chili i czosnek lepiej wcześniej wówczas posiekać) lub w malakserze.

Harissę można też przygotować z suszonej chili – wówczas wcześniej trzeba ją namoczyć w gorącej wodzie.

(Poniżej filmowy przepis na Harissę)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.