Helstegt Svinekam (Pieczony schab)


W Danii wieprzowina ma status podobny jak w Polsce – jest to najważniejsze z tutejszych mięs. Dlatego Helstegt Svinekam czyli pieczony schab to na półwyspie jutlandzki danie nie mniej ważne jak nasz schabowy. Sposobów na jego przyrządzenie jest więc bez liku – z jabłkiem, brzoskiwniami, w ziołach. Najbardziej klasyczny przepis przewiduje zapiekanie go z chrupiącą skórką. Tak sprawiony schab w Polsce jest trudno dostępny dlatego zwykłe mięso bez skóry można obłożyć plastrami boczku.

Składniki:

– 1,5 kg schabu wieprzowego
– 200 gr boczku
– 500 gr czerwonej kapusty drobno posiekanej
– łyżka cukru
– łyżka czerwonego wina (niekoniecznie)
– 2 łyżki masła

Przygotowanie:

    • Piekarnik rozgrzać do 180 st.C.
    • Schab lekko natrzeć solą, ułożyć w naczyniu żaroodpornym i obłożyć boczkiem.
    • Brytwannę wstawić do piekarnika. Piec około 2 godziny, a przez ostatni kwadrans zwiększyć tmepreaturę do 220 st.C (o ile boczek wcześniej się nie zrumieni).
    • W międzyczasie w rondlu roztopić masło. Chwilę smażyć na nim kapustę.
    • Kiedy kapusta zacznie puszczać sok doprawić cukrem odrobiną soli i winem. Dusić do miękkości około pół godziny.
    • Upieczone mięso pokroić na plastry i podawać z czerwoną kapustą i gotowanymi ziemniakami (można też podać obsmażone na maśle jabłka).

 
Jeśli schab przygotowuje się ze skórą. To przez pierwsze 25 minut należy zapiekać go w temperaturze 250 st.C., w brytwannie wypełnionej odrobiną wody.

/Fot: Mike Beltzner//

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.