Hokkien Hae Mee (Makaron z krewetkami)

Jest to sposób na przygotowanie makaronu Hokkien Mee, który do Malezji sprowadzili chińscy emigranci z prowincji Hokkien (bardziej znanej jako Fujinan). Generalnie Hokkien Hae Mee (nazywany też czasem po prostu Hae Mee) przygotowuje się na dwa sposoby. W położonej na północnym zachodzie prowincji Penang (z silną chińską diasporą) makaron jajeczny tradycyjny dla kuchni Hokkien serwuje się w bulionie krewetkowym (przepis na filmie poniżej), podczas gdy w Singapurze do makaronu jajecznego dodaje się też cienki ryżowy makaron vermicelli i smaży (najczęściej z krewetkami, choć nie tylko). W Europie danie to bardziej znane jest jako Makaron Singapurski lub po prostu Hokien Mee.
Istnieje jeszcze inny wariant podawania makaronu Hokkien Mee – jest to popularny w Kuala Lumpur Hokkien Char Mee gdzie makaron smaży się, ale bez krewetek (z kurczakiem lub wieprzowiną) oraz dodatkiem ciemnego sosu sojowego nie stosowanego w Singapurze.
Poniżej przepis na makaron w wersji z Singapuru.

Składniki:

– 300 gr makaronu jajecznego Mee w kształcie nitek (może być ten używany do Chow Mein) i vermicelli (ew. jednego z nich)
– 600 gr krewetek surowych, sprawionych (ew. ugotowanych)
– 300 gr polędwiczek wieprzowych pokrojonych w cienkie paski
cebula posiekana w piórka
– 2 ząbki czosnku drobno posiekane
– 3 łyżki żółtej pasty curry (ew. łyżka mieszanki w proszku)
– 150 gr fasolki szparagowej pokrojonej na kawałki
marchew pokrojona w zapałkę
– łyżeczka cukru brązowego
– 2 łyżki jasnego sosu sojowego
– 200 gr kiełków fasoli mung
dymka drobno posiekana
– 2 łyżki oleju

Przygotowanie:

    • Makaron przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu: zalać wrzątkiem, poczekać aż spęcznieje i odsączyć.
    • Połowę krewetek posiekać.
    • W woku rozgrzać łyżkę oleju. Wrzucić czosnek i przesmażyć kilka sekund.
    • Dodać wieprzowinę oraz krewetki (o ile są surowe, jeśli są ugotowane dodaje się je dopiero na samym końcu). Całość smażyć mieszając 2 minuty. Wyjąć z woka.
    • Wok wytrzeć i znów rozgrzać łyżkę oleju. Jeśli używa się pasty dodać curry i podsmażyć kilka sekund aż zacznie wydzielać się aromat, po czym dołożyć cebulę – jeśli używa się curry w proszku przeprawę dodać razem z cebulą. Smażyć mieszając 2 minuty.
    • Dodać marchew, fasolę, cukier i sos sojowy. Smażyć mieszając 2 minuty.
    • Dodać makaron, wieprzowinę z czosnkiem i krewetki (usmażone lub ugotowane). Całość wymieszać i podgrzać.
    • Kiedy będzie gorące zdjąć z ognia i wymieszać jeszcze raz z kiełkami i dymką.

 
(Poniżej przepis na makaron Hokkien Hae Mee nie w wersji smażonej, ale w bulionie)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.