Hout Makli (Ryba smażona)


Hout Makli po arabsku oznacza po prostu smażoną rybę. Poniższy przepis pochodzi z wybrzeża Tunezji. Najlepiej sprawdza się z takimi rybami jak dość pojemna i nie całkiem określona grupa Seabassów oraz tzw. Okoni Morskich, które były tu łowione już w czasie świetności Kartaginy.
Istotnym elementem receptury są marynowane cytryny, które nadają wyjątkowo świeżo-cytrusowy smak. Bez trudu można je przygotować w domu (patrz przepis), trzeba to jednak zrobić z kilkutygodniowym wyprzedzeniem (ew. można zastąpić skórką otartą ze świeżej cytryny, chociaż to już nie będzie ten sam smak).

Składniki:

– 4 filety z białej morskiej ryby (200 – 250 gr każdy)
– puszka pomidorów
marynowana cytryna (ew. skórka otarta ze świeżej cytryny)
cebula, drobno posiekana
– 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
– 150 gr zielonych oliwek
– łyżeczka harissy
– pół łyżeczki kurkumy
– pół pęczka pietruszki, drobno posiekanej
– 6 łyżek oliwy

Przygotowanie:

    • Harissę i kurkumę wymieszać z 4 łyżkami oliwy. Całość doprawić solą i pieprzem.
    • Tak przygotowaną marynatą nasmarować filety rybne i odstawić na pół godziny
    • Na patelni rozgrzać pozostałą oliwę. Zeszklić cebulę i czosnek.
    • Doprawić solą oraz pieprzem i dodać pomidory. Dusić ok. kwadrans.
    • Oliwki blanszować ok. 10 minut we wrzącej wodzie.
    • Z marynowanej cytryny usunąć miąższ, a skórkę pokroić na paski. Opłukać je w zimnej wodzie dla pozbycia się nadmiaru soli i octu.
    • Do pomidorów dodać oliwki, skórkę cytryny i pietruszkę. Smażyć jeszcze 2 minuty.
    • W międzyczasie usmażyć rybę – ok. 5 minut z każdej strony.
    • Filery podawać z pomidorowym sosem.
FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.