Hrus (Relisz)


Hrus z arabskiego należy tłumaczyć jako miażdżony lub mielony. Jest to bowiem nazwa odnosząca się do całej gamy różnego rodzaju reliszów serwowanych m.in. w kuchni tunezyjskiej. Mogą być serwowane na ciepło lub zimno, zwykle jako przekąski lub przystawki, ew. jako dodatek do placków, którymi można je nabierać.
Hrus jest nieco podobny do Harissy, tyle że znacznie mniej w nim ostrego chili.

Składniki:

– 4 chili średnioostre (np. jalapeno)
cebula, pokrojona
– 4 ząbki czosnku
– łyżeczka soli
– 2 łyżeczki, zmielonego kminu
– 2 łyżeczki, zmielonych ziaren kolendry

Przygotowanie:

Wszystkie składniki zmiksować w malakserze lub ugnieść w moździerzu (wcześniej wygodniej jest je posiekać)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.