Hsou (Zupa z semoliną)


W Tunezji określenia Hsou używa się w odniesieniu do wszelkiego rodzaju płynnych posiłków. Poniższy przepis to rodzaj zupy o wyjątkowo gęstej konsystencji, którą zawdzięcza dodaniu gruboziarnistej semoliny. Receptura wywodzi się z Tozeur, oazy znajdującej się w południowo-zachodniej części kraju. Zwykle serwuje się ją jako poranny posiłek w okresie żniw. Po ten sam przepis niektórzy Tunezyjczycy sięgają także w porze Ramadanu. Jest to ich wieczorny posiłek – wówczas Hsou wzbogaca się mlekiem i serwuje z dodatkiem fig. Normalnie jada się ją z kromką pieczywa

Składniki:

– 70 gr grubej semoliny
cebula, drobno posiekana
– puszka pomidorów
– 3 ząbki czosnku, posiekane
– łyżeczka harissy
– łyżeczka suszonej papryki
– łyżeczka mielonego kminu
– łyżeczka mielonej kolendry
– garść siekanej pietruszki
cytryna, obrana ze skórki
– 6 łyżek oliwy

Przygotowanie:

    • W garnku rozgrzać oliwę i zeszklić na niej cebulę.
    • Dodać pomidory i przyprawy. Doprawić solą oraz pieprzem.
    • Zagotować i dodać czosnek oraz pietruszkę.
    • Dodać 1 litr wody. Całość gotować około 20 minut.
    • Wsypać semolinę i gotować jeszcze 10 minut.
    • Miąższ cytryny posiekać i dodać do zupy (pestki wyrzucić).
    • Gotować jeszcze 5 minut i podawać.
FavoriteLoading Dodaj do ulubionych