Imbir


Etymologia angielskiego słowa Ginger jest bardzo długa i niejednoznaczna: prowadzi przez romański (gingibre), łacinę (zingiberi), pali (singivera), aż do tamilskiego słowa Inji Ver czyli korzeń rośliny Inji (chociaż nikiedy wskazuje się na cringa-vera co w sanskrycie znaczy rogaty wygląd, chodzi oczywiście o kształt korzenia). W Polskim ostatecznie zaistniało mocno skrócone Imbir.
W Azji południowo-wschodniej należy też szukać początków jego kulinarnej kariery – jako miejsce pochodzenia wskazuje się Malezję i Indie Wschodnie, a do Europy trafił z Krzyżowcami. W większości krajów używa się świeżego korzenia imbiru – starty lub posiekany trafia zwykle jako dodatek do dań i sosów. W tej wersji dodawany jest też do herbaty i kawy. Indie czyli największego producenta imbiru (ok. 30 proc. światowego rynku) różni jednak od reszty Azji to, że wiele przypraw jest tu suszonych i proszkowanych – tak trafia do tutejszych curry, a także najsłynniejszej induskiej mieszanki przyprawowej Garam Masala (w tej postacie imbir trafił też na bliski wschód gdzie dodaje się go do kawy oraz mleka). Suszony imbir najczęściej można spotkać także w Europie – to ze względów prakytcznych związanych z transportem przyprawy na duże odległości.

W Japonii imbir się za to marynują – występuje w dwóch postaciach: Beni Shoga oraz Gari - a w Wietnamie używa się nie tylko korzenia lecz również dużo subtelniejszych w smaku liści imbiru. Praktycznie na całym dalekim wschodzie kandyzowany imbir traktowany jest jak słodycz. Często używa się go też wymiennie z subtelniejszym w smaku Galangalem.
Zobacz: Żółty Imbir

(Jak obierać Imbir)



Przepisy ze świeżym Imbirem


Indonezja

Betutu (Pieczony drób)
Karedok (Sałatka warzywna)
Opor Ayam (Curry z kurczaka)
Sayur Lodeh (Zupa warzywna z mlekiem kokosowym)
Tumpeng (Ryż świąteczny)

Malezja

Ikan Asam Pedas (Ryba na ostro-kwaśno)
Ikan Bakar (Grillowana ryba)
Murtabak (Placek z jagnięciną)
Nasi Berlauk (Ryż z sosem curry)
Nasi Kerabu (Ryż z mieszanką warzywno-rybną)
Nasi Lemak (Ryż w mleku kokosowym)
Sup Ayam / Mie Ayam (Zupa z kurczaka)
Sup Kambing (Zupa jagnięca)
Pasembur / Cheh Hoo (Sałatka z owoców morza i warzyw)

Tajlandia

Kaeng Hang Lay (Curry z wieprzowiną i orzechami ziemnymi)
Kaeng Pa Mu (Leśne curry z wieprzowiną)
Khao Soi (Zupa curry z makaronem)
Khao Tom (Zupa ryżowa)
Kuai Tiao Nam (Zupa z makaronem ryżowym)
Mee Grob / Mi Krob (Makaron smażony na chrupko)
Nam Phrik Kaeng Khiao Wan (Zielona pasta curry)
Phat Khing (Mięso smażone z imbirem)

Filipiny

Kinilnat (Sałatka warzywna)
Paksiw (Ryba/Wieprzowina duszona w occie)
Pares (Bulion wołowy i ryż z sosem z wołowiną)
Tinola / La Uya (Gulasz z kurczaka)

Wielka Brytania

Cumberland Sauce / Oxford Sauce (Sos Cumberland)

Przepisy z suszonymi Imbirem


Wielka Brytania

Rhubarb Sauce (Sos rabarbarowy)

Skandynawia

Svartsoppa (Czernina)

Francja

Anatra alla Scappi (Kaczka wg. przepisu Scappiego)
Lapin aux Pruneaux (Królik ze śliwkami)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.