Imjadara (Soczewica z bulgurem)


Imjadara, czyli zielona soczewica z bulgurem, to libańskie danie podobne nieco do soczewica z ryżem Mdardary. Podczas gdy to danie dość popularne szczególnie w dużych miastach, takich jak Bejrut, soczewica z bulgurem jest zdecydowanie mniej znana, a serwuje się ją raczej na prowincji. Imjadara stanowi zarówno danie samoistne, jak i dodatek do mięs oraz ryb.

Składniki:

– 250 gr zielonej soczewicy
– 250 gr bulguru
– 1 litr bulionu
– 2 cebule, drobno posiekane
– 2 łyżeczki kminu mielonego
– garść liści kolendry, posiekanych
– garść liści mięty, posiekanych
– łyżka masła
– 2 łyżki oliwy

Przygotowanie:

    • W rondlu zagotować wodę.
    • Wrzątek nieco osolić, wsypać soczewicę i gotować na ostrym ogniu około kwadransa.
    • W dużym rondlu podgrzać oliwę i około 3 – 4 minuty podsmażać cebulę.
    • Dodać kmin i bulgur. Doprawić solą oraz pieprzem. Smażyć jeszcze 1 minutę.
    • Do rondla wsypać soczewicę. Całość zalać bulionem.
    • Bulion zagotować i dalej gotować bulgur około kwadransa na małym ogniu.
    • Po kwadransie wyłączyć gaz. Garnek przykryć i pozostawić jeszcze na ok. 10 minut.
    • Ryż wyłożyć na półmisek, podlać roztopionym masłem i oprószyć kolendrą oraz miętą.
FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.