Warning: Creating default object from empty value in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1298

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1301
Inlagd Sill / Marineret Sild / Sursild | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Inlagd Sill / Marineret Sild / Sursild


Szwedzki Inlagd Sill, duński Marineret Sild, czy też norweski Sursild to używane w Skandynawii określenia odnoszące się do marynowanych śledzi. Jada się je tu już od średniowiecza – zwykle dominowały na stole w czasie Wielkiego Postu, a także świąt takich jak Wielkanoc i Boże Narodzenie. Tradycyjnie serwuje się z żytnim chlebem i ziemniakami. Metod marynowania jest ogromna ilość. Poniżej proporcje przypraw na klasyczne norweskie Sursild.

Składniki:

– 6 filetów śledziowych, pokrojonych na kawałki
– 2 cebule, pokrojone w krążki
Marynata:
– 100 ml octu
– 200 ml wody
– 3/4 szklanki cukru
– 2 liście laurowe
– 10 ziaren pieprzu

Przygotowanie:

Składniki marynaty zagotować, zdjąć z ognia i wymieszać tak aby rozpuścił się cukier. Płynem zalać śledzie i cebule umieszczone w kamionce lub słoiku. Całość odstawić na kilka dni.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych