Intingolo di Fegatini / Sugo di Fegatini (Sos z wątróbek)


Co może wydawać się dość niezwykłe Intingolo di Fegatini (zwany też Sugo di Fegatini), czyli sos przygotowywany na bazie wątróbek, we Włoszech jest tradycyjnym dodatkiem do zup, a szczególnie bulionu z makaronem. Takie połączenie nazywane Minestre in brodo „rinforzato” czyli zupa na wzmocnienie w istocie jest tradycyjnym daniem przeznaczonym dla chorych, rekonwalescentów, a także kobiety w ciąży. Wątróbka zapewniałe lepsze ukrwienie pacjenta.
Intingolo di Fegatini zwykle łączy się także z makaronem, polentą albo ryżem.

Składniki:

– 8 kurzych wątróbek umytych i grubo posiekanych
– 1 cebula drobno posiekana
– 1 marchew drobno posiekana
– 1 łodyga selera naciowego drobno posiekana
– ząbek czosnku drobno posiekany
pomidor obrany ze skórki i posiekany
– pół kieliszka czerwonego wina

Przygotowanie:

    • Na oliwie zrumienić cebulę, marchew, seler oraz czosnek
    • Dodać wątróbki i smażyć dalje przez pare minut.
    • Dodać wino i je odparować.
    • Dodać pomidora i groszek. Dusić kwadrans.
    • Na koniec dodać sól i pieprz
FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.