Involtini di Pesce Spada (Roladki z miecznika)


Miecznik to prawdziwy morski symbol Kalabrii. Połowy tej ryby w Zatoce Mesyńskiej odbywają się już od wieków. Ryba ta jest tu tak ceniona, że na koniec sezonu połowów w pierwszych dniach lipca w rybackiej miejscowości Bagna Calabra (gdzie co piąty mieszkaniec to rybak) odbywa się specjalne święto miecznika. Wówczas do wieczora są serwowane potrawy z tej ryby, a jedna z najpopularniejszych i najbardziej cenionych to Involtini di Pesce Spada zawijane i grillowane szaszłyki.

Składniki:

– pół kg miecznika pokrojonego w cienki prostokątne kawałki (wymiary 5×10 cm)
– 100 gr gotowanego na parze mięsa miecznika
– 50 gr tartego sera Caciocavallo
– 50 gr bułki tartej
– 10 posiekanych czarnych oliwek
– 2 małe cebule pokrojone w ósemki
– świeże liście laurowe (suszone można namoczyć w wodzie)
– porcja sosu Salmoriglio

Przygotowanie:

    • Kawałki miecznika nieco rozklepać.
    • Gotowaną rybę drobno posiekać i wymieszać ją z serem, bułką tartą oraz oliwkami, tak aby powstała pasta.
    • Małe porcje farszu umieszczać na kawałkach ryby i zawijać.
    • Tak powstałe roladki nadziewać na patyczki do szaszłyków, przekładając je kawałkami cebuli oraz liśćmi laurowymi.
    • Grillować około 20 minut smarując je sosu Salmoriglio. Pastę tą także podawać do jedzenia ryby
FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.