Jalapeno


Jalepeno to jedna z najbardziej znanych odmian Papryki Rocznej (łac. Capsicum Annum). Nazwę swoją odziedziczyło po nadmorskim mieście Xalapa położonym nad zatoką Meksykańską (w języku Nahuatl oznacza to źródło na piasku). Nieduże (do 9 cm) zielone, rzadziej czerwone strąki Jalapeno, poza rodzimym Meksykiem karierę zrobiły przede wszystkim w USA – dziś masowo są uprawiane m.in. w Nowym Meksyku oraz Teksasie. Nie są bardzo ostre: 3.500 – 5.000 punktów w skali Scovilla.
W Meksykańskiej kuchni jest przede wszystkim nadziewane (Chile Relleno), dodawane do Sals, a niekiedy także duszonych sosów. W kuchni Tex-Mex, a także w samych USA i Europie, Jalapeno popularne jest w wersji marynowanej (wcześniej m.in. krojonej), a w Meksyku jest wędzone – w ten sposób powstaje chilli Chipotle.

Stworzono już całkiem sporo odmian Jalapeno, m.in.

  • Jalapeño Chichimeca o czerwonej skórce z lekkimi żółtymi znamionami
  • popularną w Meksyku dość sporą Jalapeño M (3.500-6.000 w skali Scovilla)
  • purpurową Jalapeño Purple (2.500-8.000 w skali Scovilla)
  • ochrzczoną na cześć amerykańskiego kucharza-motocyklisty, ostrą Bill Hufnagle Jalapeno, ew. Biker Billy Jalapeno (4.000-10.00 w skali Scovilla)
  • nieco pękatą Jalapeño Conchos (4.000-8.000 w skali Scovilla)
  • szybko dojżewającą Jalapeño Early (4.000-6.000 w skali Scovilla)
  • nieco wydłużoną i ostrą Jalapeño El Jefe (5.000-15.000 w skali Scovilla)
  • czy też wywodzącą się ze stanu Ixtapa, Jalapeno Ixtapa (4.000-6.000 w skali Scovilla)
FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.