Jamaican Jerk Spice (Seasoning)


Jamaican Jerk Spice to wywodząca się z Jamajki sos przyprawowy używana do peklowana mięsa przed jego grillowaniem. Ta metoda miała tu zostać przywieziona za sprawą afrykańskich niewolników. Na Jamajce miks przypraw dostał jednak ognia, a to za sprawą wyjątkowo pikantnej chili Scotch Bonnet – drugim kluczowym składnikiem jest ziele angielskie. Jamaican Jerk Spice najczęściej używana jest do marynowania wieprzowiny oraz kurczaka – tak jak w przepisie na filej. W sklepie typu „Kuchnie Świata” można kupić mieszankę przyprawową Jamaican Jerk Seasoning, która stanowi bazę smakową sosu. Smaczniejszy będzie jednak świeży, zrobiony samemu, tuż przed peklowaniem mięsa.

Przepis na domowy sos Jamaican Jerk Spice.
Aby uzyskać „suchą” mieszankę przyprawową Jamaica Jerk Seasoning, należy po prostu pominąć świeże dodatki (chili i cebulę), olej, a czosnek świeży zastąpić suszonym (ok. 3 łyżeczki).

Składniki:


Wszystkie składniki zmielić w blenderze lub malakserze.

(Poniżej przepis na Jerk Chicken Wings, czyli grillowane skrzydełka kurczaka zamarynowane wcześniej w sosie Jerk)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych