Jesus de Morteau au Vin Blanc (Kiełbasa duszona w białym winie)


Gotowanie w winie specjalnych cienkich i nieco powyginanych kiełbasek z Morteau to zwyczaj, który w rejonie Franche-Comte przyjął się na Boże Narodzenie. One same są zresztą przygotowywane na tę okazję, na co wskazuje nazwa Jesus de Morteau (w podobny sposób w Lyonie przyrządza się tutejszą kiełbasę Jesus).


Składniki:

– 4 kiełbaski Jesus de Morteau
– pół litra wina, najlepiej z Jury
– pół litra bulionu
– pół kg małych ziemniaków
cebula posiekana w półplasterki
– 2 ząbki czosnku drobno posiekane
– gałązka tymianku
– 2 liście laurowe
– łyżka koncentratu pomidorowego
– 2 łyżki masła
– łyżka posiekanej pietruszki

Przygotowanie:

    • W rondlu rozpuścić masło i przesmażyć na nim kiełbaski, około 5 minut. Zalać winem i bulionem. Doprowadzić do wrzenia.
    • Dorzucić cebulę ziemniaki, czosnek, zioła i koncentrat pomidorowy. Zmniejszyć ogień i dusić pół godziny.
    • Z garnka wyjąć ziemniaki i kiełbasę. Wyrzucić też zioła.
    • Sos zredukować o połowę.
    • Kiełbasy pokroić w plasterki i wyłożyć je na talerz. Obłożyć je ziemniakami i polać sosem.
    • Koniecznie podawać z winem w którym dusiły się kiełbasy.
FavoriteLoading Dodaj do ulubionych