Warning: Creating default object from empty value in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1298

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1301
Kaeng Hang Lay (Curry z wieprzowiną i orzechami ziemnymi) | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Kaeng Hang Lay (Curry z wieprzowiną i orzechami ziemnymi)


W curry Kaeng Hang Lay wywodzącym się z północnej części Tajlandii widać wpływy sąsiedniej Birmy – użycie suszonej kurkumy oraz chili, imbiru czy orzeszków ziemnych – gdzie nazywane jest Hin Le lub Han Le. Przepis ten podobnie jak curry: Kaeng Khae, Kaeng Om, czy też Kaeng Pa związany jest z ludem Lana żyjącym na pograniczu Tajlandii i Birmy. Jest ono przygotowywane z okazji ważnych uroczystości – m.in. fety na cześć wchodzenia młodych chłopców w wiek dojrzały. Tradycyjnie najpierw podawano je mnichom, po czym dodawano ugotowanych ziemniaków i częstowano resztę mieszkańców danej wioski.

Składniki:

– pół kg wieprzowiny pokrojonej w drobną kostkę
– pół litra bulionu drobiowego
– 4 szalotki drobno pokrojone
– 3 ząbki czosnku drobno posiekane
– 2 łyżki cukru palmowego (może być brązowy)
– łyżeczka ciemnego sosu sojowego
– łyżka pasty tamaryndowca rozcieńczonej w niewielkiej ilości wody
– 100 gr orzeszków ziemnych
– 2 łyżki oleju
Pasta:
– 8 suszonych strąków chili, namoczonych
– 2 łodygi trawy cytrynowej (biała część) dorbno posiekanej
– 3 szalotki drobno posiekane
– 10 ząbków czosnku
– 2 cm imbiru drobno posiekane
– 2 łyżki sosu rybnego
– łyżeczka kurkumy w proszku
– łyżka ziaren kolendry, zmiażdżonych
– łyżka ziaren kminu, zmiażdżonych

Przygotowanie:

    • Składniki pasty zmiksować w malakserze
    • W woku rozgrzać olej. Około minuty smażyć szalotkę oraz czosnek.
    • Dodać przygotowaną pastę i smażyć jeszcze pół minuty.
    • Do woka włożyć wieprzowinę – smażyć kilka minut, aż zrumieni się.
    • Całość zalać bulionem, zagotować i dodać pozostałe składniki poza orzechami. Smażyć kilka minut.
    • Na koniec dodać orzechy. Podawać z kleistym ryżem.

 
(Poniższy film, nie jest literalną ilustracją przytoczonego powyżej przepisu. Bardziej chodzi o pokazanie jak przyrządza się tę potrawę.)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych