Kaeng Liang (Wegetariańska zupa curry)


Będąc w Tajlandii zdarza się, że w Kaeng Liang turysta znajdzie nieco krewetek lub kurczaka. Generalnie jest to jednak warzywna zupa curry (taj. Kaeng), w której dominują: trukwa, bazylia krzewiasta (ew. tajska) czy też liście tzw. Coccinia Grandis (w warunkach europejskich składniki zastępuje się mniej egzotycznymi warzywami). Z tego też względu jest polecane jako wręcz lecznicze dla przewodu pokarmowego – naukowcy Instytutu Żywienia największego tajskiego Uniwersytetu Mahidol dowiedli, że jedzenie Kaeng Liang redukuje ryzyko powstawania raka jelita grubego (w tym okrężnicy), co w związku ze stopniowym odchodzeniem od tradycyjnej diety jest w Tajlandii coraz częstsze.

Składniki:

– średniej wielkości trukwa (można ją zastąpić cukinią) pokrojona w ćwierć plasterki
– 100 gr liści szpinaku lekko poszarpanego
– 2 garści liści bazylii krzewiastej lub tajskiej
– 100 gr grzybów Hed Fang (mogą być z puszki; ew. pieczarek) mogą być w całości lub grubo pokrojone
– puszka małych kolb kukurydzy baby-corn, pokrojonych na kawałki
– litr bulionu warzywnego
– 2 cm galangalu posiekanego
– 3 szalotki drobno posiekane
– 3 papryczki chili drobno posiekane
– łyżka pasty krewetkowej
– łyżka sosu rybnego
– 2 dymki drobno posiekane

Przygotowanie:

    • Galangal, szalotki, papryczki chili oraz pastę krewetkową zmiksować w malakserze na gładką pastę.
    • Zagotować bulion i dodać do niego przygotowaną pastę.
    • Do wywaru dodać trukwę, kukurydzę oraz grzyby. Gotować około 10 minut.
    • Kiedy warzywa zmiękną dodać sos rybny oraz szpinak i gotować jeszcze minutę.
    • Garnek zdjąć z ognia – dodać liście bazylii oraz dymkę.

 
(Poniższy film, nie jest literalną ilustracją przytoczonego powyżej przepisu. Bardziej chodzi o pokazanie jak przyrządza się tę potrawę.)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.