Kai Yang / Ping Gai (Grillowany kurczak)


Danie to wywodzi się z pogranicza Tajlandii (regionu Isana) oraz Laosu. Stąd jego dwie nazwy – tajska Kal Yang i laotańska Ping Gai, którą po prostu tłumaczy się jako pieczony czy też grillowany kurczak. Jest to jedno z najpopularniejszych dań ulicznych straganów z jedzeniem.
Do przygotowania najlepiej użyć mięsa z udek, a nie chudych piersi.

Kai Yang podaje się z kleistym ryżem, sałatką z papai – w Tajlandii jest to słynna Som Tam a w Laosie Tam Mak Hung, tutaj serwuje się także ostry sos Jaew Bong lub bardziej łagodny Nam Chim Chaeo.

Składniki:

– 1 kg ćwiartek kurczaka z kośćmi (udka oddzielić od podudzi)
– łyżka siekanej kolendry
Marynata:
– 4 ząbki czosnku, posiekanego
– 3 łyżki kolendry, posiekanej
– 2 papryczki chili, drobno posiekane
– 2 łyżki czerwonej pasty curry
– 4 liście kaffiru, posiekane (ew. 1 łyżka skórki z limonki)
– 2 łyżeczki cukru
– łyżka wina ryżowego
– łyżeczka mielonej kurkumy
– 3 łyżki sosu rybnego
– łyżeczka białego pieprzu

Przygotowanie:

    • Składniki marynaty zmiksować w malakserze.
    • Kawałki kurczaka obtoczyć dokładnie w marynacie i odstawić na noc w lodówce (najlepiej zrobić to w torbie foliowej).
    • Na godzinę przed wstawieniem na grill mięso wyjąć z lodówki.
    • Udka grillować kilkanaście minut z każdej strony.
    • Mięso ułożyć na półmisku, posypać siekaną kolendrą, i odstawić na chwilę, aby nieco przestygło (tak przynajmniej serwuje się je w Isanie).

 
(Poniższy film, nie jest literalną ilustracją przytoczonego powyżej przepisu. Bardziej chodzi o pokazanie jak przyrządza się tę potrawę.)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.