Kapi / Belacan / Terasi (Pasta Krewetkowa)


Historia powstania tego kontrowersyjnego specjału kuchni Południowo-wschodniej Azji jest bliżej nieokreślona. Zwykle uważa się jednak, że tutejsi rybacy po prostu nie mieli kupców na małe krewetki (a także kryl), więc je konserwowali poprzez fermentację. Do dziś proces się nie zmienić – krewetki zazwyczaj są mielone i solone, po czym fermentują przez parę miesięcy (podobnie jak w przypadku sosu rybnego). Później w mniejszym lub większym stopniu są suszone na słońcu, w zależności od regionu. Pasta Krewetkowa ma wyjątkowo ostry, nieprzyjemny zapach. Dlatego raczej nie używa się jej na surowo ale do gotowania, w różnego rodzaju sosach – jest składnikiem wielu past curry.

W każdym z krajów Azji Południowej ma ona inną nazwę i nieco inaczej wygląda:
Kapi – to pasta tajska i to właśnie ją najczęściej wykorzystuje się do curry (Kaeng), szczególnie czerwonego. Jest też składnikiem ostrej pasty Nam Phrik Kapi oraz smażonego ryżu Khao Khluk Kapi.
Belacan – to określenia pasty krewetkowej używane w Malezji. Najczęściej przygotowuje się ją z gotowanego krylu, który po zmieleniu i posoleniu jest poddany kilkumiesięcznej fermentacji. Później jest ona smażona i prasowana, czasem też mieli się ją na proszek. Balcan jest przede wszsytkim dodatkiem do znanej pasty chili Samabal Balcan. Poza tym dodaje się ją do tak słynnych dań jak Mee Siam czy też Rojak.
Terasi – tak pastę krewetkową nazywają Indonezyjczycy. Jest bardzo zbliżona do malajskiego Balcan – chociaż na wschodniej Jawie dodaje się do niej też ryby oraz warzywa. Również tu używa się ją do ostrej pasty Sambal Terasi, a także do tutejszych Rujaków. Najsłynniejsze danie z jej udziałem to jednak warzywa Gado-Gado w sosie arachidowym. Poza tym dodaje się jej do sałatki Karedok oraz tamaryndowej zupy Sayur Asam
Hom Ha – to nazwa chińskiej pasty krewetkowej. W Państwie środka używa się jej tylko na południowym wschodzie do dań smażonych.

Spokrewnionymi z klasyczną pastą krewetkową są także używana w Malezji i Indonezji słodka pasta Hae Ko/Petis Udang, świeże marynaty krewetkowe takie jak filipiński Bagung Alamang oraz malajskiej Cincalok, a także birmański sos Ngapi Yay.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.