Kaygana (Omlet z anchovis)


Kaygan jest rodzajem tureckiego kukurydzianego omletu z anchovis. To danie charakterystyczne dla miast i rybackich wiosek wybrzeża Morza Czarnego. Szczególnie związane jest z położonym na wschodzie miastem Trabzon, znanym z produkcji Hamsi, czyli tureckiego anchovis. We współczesnej kuchni tureckiej Kayagana staje się już tylko pretekstem do przygotowania znacznie bogatszego w dodatki warzywne dania znacznie bardziej przypominającego włoską Frittatę, do którego nawet nie trzeba używać anchovis (film poniżej).

Składniki:

– 20 anchovis wyfiletowanych
– 8 jajek
– pół pęczka siekanej pietruszki
– 2 łyżki mąki kukurydzianej
– 2 łyżki masła

Przygotowanie:

    • Jajka roztrzepać w misce.
    • Dodać pietruszkę i mąkę. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
    • Dodać anchovis i delikatnie wymieszać.
    • Na dużej patelni roztopić masło.
    • Wlać masę jajeczną, przykryć i smażyć na małym ogniu przez kwadrans. Parę minut przed końcem przewrócić na drugą stronę.

 
(Poniżej autorski przepis na Kayaganę w wykonaniu Sarkana Bozkurta. Popularny turecki kucharz znany jest z przywiązania do innowacji. Zamiast anchovis do swojego omletu dodaje więc ser, pastę pomidorową, a przede wszystkim warzywa: dymkę, zielone chili i szpinak. Poza tym jako bazę nie używa samych jaj, ale ciasto podobne do tego używanego przy smażeniu naleśników).

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.