Kedgeree (Ryba z ryżem w sosie curry)



Kedgeree to obok Devilled Kidneys dowód nie tylko na to jak bardzo dziwne i ciężkie bywa brytyjskie śniadanie. Obie te poranne potrawy pokazują także na ile młoda jest tradycja English Breakfast. Oba przepisy czerpią bowiem z kuchni indyjskiej – ich istotny elementem jest chutney oraz curry – która w Wielkiej Brytanii pojawiła się dopiero w XIX wieku, a popularność zyskała w epoce Wiktoriańskiej.

Składniki:

– pół kg filetów z dorsza lub turbota
– 250 gr ryżu długoziarnistego
– łyżka curry w proszku
– szczypta chili w proszku
– 4 jajka na twardo pokrojone w kostkę
– 2 łyżki posiekanej pietruszki

Przygotowanie:

    • Ryż ugotować na sypko
    • Rybę włożyć do garnka, zalać wodą tak aby ją przykryła. Ugotować i pozostawić na 10 minut w gorącej wodzie z gotowania.
    • Rybę podzielić na duże kawałki
    • Na patelni roztopić masło. Dodać curry i chili. Smażyć minutę.
    • Do przypraw dodać ryż i dobrze wymieszać. Włożyć także kawałki ryby i delikatnie wymieszać.
    • Całość smażyć minutę. Posypać jajkiem i pietruszką. Podawać na tostach.
FavoriteLoading Dodaj do ulubionych