Kekikli et Kavurma (Jagnięcina z tymiankiem)


To tradycyjny anatolijski przepis na przygotowanie jagnięciny. Zwykle serwowało się ją na Eid al-Adha (Kurban Bajram) czyli Święto Ofiarowania, które ma upamiętniać ofiarę jaką Abraham miał złożyć ze swojego syna Izaaka (w Koranie Izmaela). Widząc poświęcenie bóg pozwolił mu oszczędzić dziecko i w zamian ofiarować jagnię. I tak do dziś dziesiątego dnia Zu Al-Hidżdża, czyli miesiąca pielgrzymek anatolijscy Turcy serwują to proste danie. Jego istotą jest obecność tymianku – nazwę Kekikli et Kavurma można tłumaczyć jako potrawka z tymiankiem.

Składniki:

– udziec jagnięcy, wytrybowany i pokrojony na kawałki
– 4 łyżki masła
– czerwona i zielona słodka papryka, pokrojone w kostkę
– czerwona cebula posiekana
– łyżka tymianku

Przygotowanie:

    • W rondlu roztopić masło i 5 minut podsmażać na nim mięso.
    • Rondel przykryć i dalej dusić jagnięcinę około kwadransa.
    • Mięso doprawić tymiankiem, solą oraz pieprzem. Dalej dusić aż do miękkości.
    • Kwadrans przed końcem duszenia dodać paprykę.
    • Przed podaniem mięso zdjąć z ognia i przykryte odstawić na 10 minut.
    • Mięso podać i posypać siekaną cebulą.

 
Mięso serwować z ryżem oraz szklanką ayranu.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.