Khanom Chin / Khanom Jeen


To makaron ryżowy wywodzący się z Chin ale popularny też w Tajlandii. Nazwę Khanom Chin (przekręcaną często na Khanom Jeen) nie tłumaczy się jednak jako chiński makaron ale makaron dwa razy gotowany, co nawiązuje do sposobu jego przygotowania. Khanom Chin robi się z ryżu fermentowanego przez trzy dni, a później gotowanego i mielonego. Tak powstałe ciasto, formowane jest w dość grube nitki podobne do włoskiego Bucatini i zwijane w gniazda. Przed podaniem gotuje się go drugi raz.
Według tradycji to właśnie ten makaron był serwowany w czasie ostatniego posiłku Buddy Siakjamunniego w Kusinagar.
W Tajlandii używa się go przede wszystkim do deserów oraz zup, takich jak Khanom Jeen Nam Yaa

(Poniżej szybki przepis na Khanom Chin Nam Ngiao, makaron z sosem z żeberkami i pulpecikami wieprzowymi duszonymi z czerwoną pastą curry)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych