Khao Khluk Kapi (Ryż smażony z pastą krewetkową)


Khao Khluk Kapi to jedno z popularniejszych dań serwowanych w Bangkoku – Tajowie zwykle jadają je w porze lunchu. Wśród europejczyków nie jest bardzo popularne ze względu na użycie Kapi silnie aromatycznej pasty z fermentowanych krewetek. Zwykle ryż się z nią smaży, ale czasem tylko gotuje.

Składniki:

– 4 kubki ryżu, ugotowanego
– 6 ząbków czosnku posiekanych
– 3 papryczki chili posiekane
– 2 jajka, rozkłócone
– łyżka pasty krewetkowej
– 3 łyżki oleju
– małe pędko kiełbasy posiekanej na plasterki
– 100 gr boczku Mu Waan
mango pocięte na strzępki
– 2 szalotki drobno posiekane
– garść kolendry

Przygotowanie:

    • Z jajek doprawionych solą i pieprzem zrobić cienki omlet, po czym pokroić go w paski.
    • W woku rozgrzać olej i przez kilkadziesiąt sekund smażyć na nim chili i czosnek.
    • Dodać kiełbasę i boczek. Smażyć przez minutą, po czym dołożyć ryż i pastę krewetkową.
    • Ryż nałożyć na talerze i podawać z omletem, szalotkami, mango oraz kolendrą.

(Khao Khluk Kapi w wersji serwowanej w tajskim street-food)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych