Khao Phad (Ryż smażony)


Khao Phad znaczy po prostu: ryż smażony. Tego typu danka występują w całej Azji Południowo-Wschodniej – słynny jest m.in. Ryż po kantońsku – do których używa się różnych dodatków. W Tajlandii cechą charakterystyczną jest stosowanie ryżu jaśminowego. W zależności od użytego dodatku otrzymuje się Khao Phad Nuea (z wołowiną), Khao Phad Mu (z wieprzowiną), Khao Phad Gai (z kurczakiem), Khao Phad Saparot (z ananasem), Khao Phad Che (z warzywami) czy też Khao Phad Kratiem (z czosnkiem).
Poniżej przepis na ryż z kurczakiem:

Składniki:

– 4 filiżanki ugotowanego ryżu jaśminowego
– 250 gr piersi kurczaka, pokrojonej w kostkę
– duża cebula pokrojona w piórka
– 3 jajka
– pół ogórka pokrojonego na ukośne plasterki
– 2 ząbki czosnku, posiekane
– 3 cienkie dymki (tzw. chińskie), posiekane
– 2 chili posiekane
pomidor pokrojony na 16 części
– 2 łyżki sosu rybnego
– 2 łyżki cukru
– 2 łyżki oleju

Przygotowanie:

    • W woku rozgrzać olej. Podsmażyć kilkadziesiąt sekund czosnek i chili.
    • Dodać kurczaka i go obsmażyć, po czym dodać cebulę i dalej smażyć parę minut.
    • Dodać sos rybny i cukier. Po minucie smażenia po kolei dodać jajka.
    • Kiedy jajka się zetną dodać ryż. Całość podsmażyć.
    • Serwując dodać pomidora, ogórka i dymkę.

 
(Poniższy film, nie jest literalną ilustracją przytoczonego powyżej przepisu. Bardziej chodzi o pokazanie jak przyrządza się tę potrawę.)



/Fot: FonthipWard//

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.