Khao Tom (Zupa ryżowa)


Khao Tom to rodzaj zupy, którą Tajowie często jadają na śniadanie. Gdy o świcie ruszają do pracy po drodze zatrzymują się w jednym z ulicznych barów i często zamawiają właśnie pożywną i wyjątkowo prostą w przygotowaniu zupę ryżową.
Można ją przygotowywać zarówno na bazie wieprzowiny, kurczaka, jak i krewetek.
Bardzo zbliżona nazwa Khao Tom Mad odnosi się do zawijanego w liście bananowca, ryżu kleistego z bananem.

Zupę zwykle przybiera się takimi dodatkami jak siekane chili, siekaną dymką oraz kolendrą.


Składniki:

– pół kg mielonego mięsa wieprzowego lub z kurczka
– 150 gr ryżu jaśminowego
– 3 l bulionu
– 2 cm siekanego korzenia imbiru
– 4 szalotki drobno posiekane
– 2 łodygi trawy cytrynowej
– 4 łyżki sosu rybnego

Przygotowanie:

    • W dużym garnku zagotować bulion i dodać ryż, imbir, szalotkę i trawę cytrynową. Gotować ok. pół godziny.
    • Usunąć trawę cytrynową i dodać mięso.
    • Gotować, aż mięso stanie się miękkie (do 10 minut).
    • Na koniec dodać sosu sojowego.

 
(Poniżej przepis na Khao Tom przygotowany na bazie żeberek wieprzowych)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych