Kibbeh Bil Saniyeh (Zapiekana z mieloną jagnięciną)


Nazwa Kibbeh całkiem słusznie kojarzy się z pulpecikami serwowanymi na Bliskim Wschodzie. W istocie ma ona nieco szersze znaczenie. Oznacza bowiem nie pulpety jako takie ale mięsną masę połączoną z bulgurem, z której kotleciki się przygotowuje. Innym wariantem tego dania jest więc Kibbeh Bil Saniyeh czyli mielona jagnięcina zapiekana w brytwannie – saniyeh tłumaczy się jako ciasto czy też zapiekanka.
Podając Kibbeh bil Saniyeh można nieco skropić sosem Tahini i posypać pietruszką.

Składniki:

Mięso:
– 500 gr mielonej jagnięciny
– 150 gr bulguru
cebula, utarta
– 2 łyżeczki mielonego cynamonu
– łyżeczka mielonego kminu
– łyżeczka mielonego ziela angielskiego
– 2 łyżki stopionego masła
Dodatki:
– 3 cebule, pokrojonej w półtalarki
– 3 łyżki pinioli
– łyżeczka cynamonu
– łyżka melasy z grantu (ew. łyżka cukru brązowego i łyżeczka soku z cytryny)
– 3 łyżki oliwy

Przygotowanie:

    • Piekarnik rozgrzać do 180 st. C.
    • Wszystkie składniki masy mięsnej (poza masłem) włożyć do dużej miski, doprawić solą oraz pieprzem i dokładnie zagnieść.
    • Gdy masa będzie miała jednolitą konsystencję, wyłożyć ją na dno naczynia do pieczenia i skropić roztopionym masłem.
    • Masę pokroić na kwadraty i zapiekać około pół godziny, aż się zrumieni.
    • Przygotować dodatki: na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić na niej cebulę. Doprawić solą oraz pieprzem, dodać piniole, cynamon i melasę.
    • Podsmażoną cebulę wyłożyć na wierzch zapieczonego mięsa i jeszcze na 5 – 10 minut umieścić całość w piekarniku.

 
(Poniżej przepis na nieco inny wariant tej samej potrawy, gdzie część mięsa wcześniej jest podsmażana, a później układana w warstwy.)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.