Kinilnat (Sałatka warzywna)


Kinilnat albo z hiszpańskiego ensalada to filipińska sałatka warzywna. Jest charakterystyczna dla północnej części archipelagu i zamieszkującego go ludu Ilokano. Bazuje na gotowanych warzywach doprawionych pastą rybną Bagoong Terong ewentualnie sosem rybnym Patis.
W poniższym przepisie jest wiele warzyw egzotycznych, które można jednak zastępować dostępnymi substytutami.

Składniki:

– 150 gr zielonej fasolki, pociętej na kawałki
– 150 gr fasoli skrzydlastej
– 100 gr kiełków batatów
– 100 gr liści i pędów balsamki
– 100 gr liści moringi
– 100 gr kapusty
– 100 gr owoców katuray
– 200 gr pomidorów czereśniowych
– 3 kalamondynki, podzielone na cząstki
– 2 łyżki Bagoong Terong
– 3 cm imbiru, utartego

Przygotowanie:

    • Wszystkie warzywa (poza pomidorami) zblanszować, po czym szybko opłukać zimną wodą, aby nie straciły koloru i świeżości.
    • Warzywa wymieszać z Bagoong i imbirem.
    • Całość obłożyć pomidorami i kalamondynkami.
FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.