Kıymalı Ispanak (Mięso mielone ze szpinakiem)


Kıyma to po prostu tureckie określenie mielonego mięsa. Najczęściej używa się go do faszerowania Gözleme, ale nie mniej popularne jest Börek faszerowany mięsem (Kıymalı Börek) czy też pokazana na filmie poniżej Kıymalı Pide, czyli pita na której układa się mielone mięso – przepis podobny do Lahmacun. Potraw tego typu, w których mielone mięso odgrywa kluczową rolę jest jednak znacznie więcej. Jako pełnowymiarowe dania obiadowe traktuje się przede wszystkim Kıymalı Fasulye z fasolą oraz Kıymalı Ispanak, gdzie mięsu towarzyszy szpinak, a całość wzbogacona jest jogurtem. Poniżej przepis na tę właśnie potrawę.

Składniki:

– 125 gr mielonej jagnięciny
– 1 kg szpinaku, grubo pocięty lub poszarpany (może też być w całości)
– 2 cebule, drobno posiekane
– 100 gr ryżu
– pół litr bulionu
pomidor, drobno posiekany
– 3 łyżki masła

Przygotowanie:

    • W dużym rondlu roztopić masło i zeszklić na nim cebulę.
    • Dodać ryż i nieco go podprażyć.
    • Dodać mięso i je zrumienić. Doprawić solą i pieprzem.
    • Całość zalać bulionem i gotować około kwadransa, aż ryż zrobi się miękki (uzupełnić płyn w razie potrzeby).
    • Gdy ryż będzie prawie gotowy dodać szpinak oraz pomidory.
    • Całość dusić parę minut, aż szpinak znacząco zmniejszy objętość (Turcy zwykle mocno go rozgotowują, czego jednak można uniknąć).

 
Każdą porcję mięsa ze szpinakiem przybrać jogurtem.

(Poniżej przepis na Kıymalı Pide czyli placki zapiekane z mięsem – tu w nieco wydłużonej formie. Film w wersji tureckojęzycznej)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych