Warning: Creating default object from empty value in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1298

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1301
Kleftiko (Mięso pieczone w saszetkach) | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Kleftiko (Mięso pieczone w saszetkach)



Literalnie kleftiko po grecku znaczy „złodziej mięsa”. Pierwotnie chodziło o zwykłych złodziei harcujących w Tesalli, którzy aby w sposób niezauważeni zjeść skradzione mięso, wykopywali jamy w których piekli zdobycz bez ryzyka, że ktoś dostrzeże dym ogniska. Dalsza historia jest nieco bardziej wzniosła. Kiedy Grecja znalazła się pod okupacją Turecką, zarówno sami kleftes w ideologicznym porywie przystąpili do partyzantów, jak i ci ostatni przejęli ich zwyczaje. O Grecy pamiętają bardziej o tej drugiej części dziedzictwa Kleftiko i dla tego w wielu domach jest to świąteczny posiłek.
Tradycyjne i dość efektowne jest pieczenie mięsa w paczuszkach, ale prościej jest umieszczać w brytwannie wszystkie składniki.

Składniki:

– 750 gr jagnięciny (najlepiej z łopatki) pokrojonej na duże kawałki
– 2 cebule posiekane w grube półplasterki
– 2 papryki (najlepiej w różnych kolorach lub czerwone) pokrojone w duże kawałki
cukinia pokrojona w grube plastry
– 2 pomidory pokrojone w ósemki
– 4 małe ziemniaki pokrojone w ósemki
– 200 gr fety pokruszonej na duże kawałki
– 50 ml oliwy
– 50 ml białego wina
– 8 ząbków drobno posiekanego czosnku
– łyżka świeżego oregano drobno posiekanego
– łyżeczka świeżego rozmarynu drobno posiekanego
– sok z połowy cytryny
– cztery duże kawałki pergaminu do pieczenia (np. 50×50)

Przygotowanie:

    • Mięso oraz warzywa posolić i popieprzyć, po czym wymieszać ze wszystkimi dodatkami (poza fetą i pomidorami). Odstawić na godzinę lub dwie aby się zamarynowały.
    • Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st. C.
    • Na każdy z czterech kawałków pergaminu rozłożyć taką samą ilość mieszanki mięsno-warzywnej. Zwieńczyć to kawałkami fety oraz pomidora.
    • Pergamin z farszem zawinąć i włożyć do piekarnika na 2 godziny. Po czym wyjąć i porozkładać porcje na talerzach.

 
W niektórych częściach Grecji zamiast pergaminu, do pieczenia Kleftiko używa się po prostu ciasta (żeby się nie przypaliło trzeba je jednak i tak owinąć w pergamin).

(I jeszcze jeden przepis na Kleftiko – tym razem po polsku)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych