Kminek


Kminek (łac. Carum Carvi) znany jest przede wszystkim ze względu na swoje ostre w smaku nasiona. Nie mniej to także roślina ceniona za dużo bardziej delikatne liście, których smak mieści się gdzieś między Pietruszką a Koperkiem. Kminek znali już Rzymianie. W średniowieczu nasion dodawano do pieczonych jabłek, ciast i pieczywa, a siekanych liści do zup i surowizny. Tak pozostało właściwie do dziś – nasiona trafiają też do duszonych mięs, twarogu, a przede wszystkim marynat (np. kiszonej kapusty). Kminek szczególnie popularny w Europie Środkowej, a tutaj najważniejszą rolę odgrywa w kuchni Czech, gdzie trafia do większości tradycyjnych dań – Czesi rocznie zużywają go 1,4 tyś. ton czyli około 140 gram na głowę (to 7 standardowych opakowań). Kminek pozostał jednak w użyciu także w kuchni śródziemnomorskiej.
Znany jest również olej kminkowy, stosowany jednak raczej w przemyśle.

Klasyczne przepisy z dodatkiem Kolendry


Czechy

Dršťková Polévka (Czeskie flaczki)
Kulajda (Zupa grzybowa)
Kyselo (Czeski żurek)
– Pivní Guláš (Gulasz piwny)
Smaženice (Grzyby smażone z jajkami)
Valašská Kyselica (Wołoski kapuśniak)
Vepřo-Knedlo-Zelo (Wieprzowina z kapustą i knedlami)

Austria

Backhendl (Smażony kurczak)
Fiakergulasch (Gulasz wołowy)
Kartoffelsalat (sałatka ziemniaczana)
– Martinigansl (Pieczona gęś)

Bałkany

– Prežganka (Zupa z zasmażki z kminkiem)

Turcja

– Sürk / Sülk

Liban

– Moghrabieh (Kasza z mięsem i cieciorką)

Tunezja

– Farfoucha Couscous (Kuskus z koperkiem i pomidorami)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.