Kolendra (Mięta) Wietnamska


Kolendra Wietnamska (łac. Persicaria odorata) nie jest pokrewna znanej powszechnie Kolendrze, ale rosnące w azji południowo-wschodniej zioło ma do niej podobny zapach oraz smak – precyzyjnie rzecz ujmując jest to coś pośredniego między kolendrą, a miętą – inne jej nazwy to Mięta Wietnamska, Mięta Kambodżańska lub po prostu Ostra Mięta.
Popularna jest przede wszystkim w Wietnamie (nazwa Rau Ram) gdzie używa się jej do sałatek, spring rolls’ów, zup (Canh Chua i Bún Thang) czy też curry (Kho Tộ). Podobne zastosowanie ma w Kambodży – tutaj nazywa się Chi Krasang Tomhom,
Nie mniej ceni się ją w Malezji gdzie jest jednym z podstawowych składników Laksy – jej tutejsza nazwa to Daun Laksa (Liście Laksy) czy też Daun Kesom. Kolendra wietnamska stosowana jest także przez Tajów i Laotańczyków do sałatki Larb.
Subsytut: mieszanka liści Mięty i Kolędry

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.