Konijn in Gueuze / Lapin à la Gueuze (Królik w piwie)


Konijn in Gueuze czyli belgijski przepis na królika duszonego w piwie (po francusku Lapin à la Gueuze) słynny jest przede wszystkim przez samo piwo, Gueuze. Ten kwaskowaty trunek warzony w Brukseli i okolicy jest jednak dziś dość trudny do zdobycia poza samą Belgią. Dlatego niektórzy kucharze sugerują, że można zastąpić go dostępnym także w Polsce wiśniowym Kriekiem, który zresztą jest sporządzany na bazie Gueuze. Tyle że wszystko będzie jeszcze bardziej kwaśne (można dodatkowo dosłodzić).

Składniki:

Królik podzielony na osiem części
– 2 butelki (0,33 l każda) Gueuze ew. Krieka
cebula drobno posiekana
– 2 pęczki tymianku
liść laurowy
– 2 łyżki cukru
– 3 łyżki mąki

Przygotowanie:

    • Rozgrzać piekarnik do 180 C.
    • Królika oprószyć solą i pieprzem. Porcjami przesmażyć w dużym rondlu (który bez ryzyka przypalenia można używać także w piekarniku) na połowie masła – około 5-8 min., aby mięso się zrumieniło.
    • Mięso wrzucić z powrotem do rondla. Dodać także cebulę, tymianek, laur oraz cukier. Smażyć mieszając około 5 min.
    • Dodać piwo. Całość zagotować i wsadzić do pieca. Piec 30 – 40 minut.
    • Wyjąć z pieca. Przestudzić i wsadzić na noc do lodówki.
    • Następnego dnia wyjąć królika z zalewy. Sos znów zagotować i zredukować o połowę.
    • Sos przetrzeć przez sito. Znów zagotować. Z reszty masła i mąki zrobić zasmażkę. Zaciągnij nią sos.
    • Dodać z powrotem królika i gotować jeszcze kilkanaście minut
FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.