Konina


Chociaż dziś wiele kultur nie akceptuje już spożywania Koniny, to od czasu jego udomowienia na azjatyckich stepach jego mięso było elementem tradycyjnego jadłospisu. Najważniejszą rolę odgrywało tam gdzie nie ma wielu alternatyw na pozyskanie zwierzęcego białka, czyli właśnie m.in. na terenie Kazachstanu i Mongolii – tutaj także powszechnie pija się kobyle mleko. Dziś obok Chin to czołowi producenci koniny na świecie.
W Europie konina najściślej wiąże się z kuchnią Włoch. Tutaj wykorzystywana jest przede wszystkim do produkcji wędlin. Najsłynniejsze to Salame di Cavallo czy też Sfilacci di Cavallo Affumicati.
W Polsce spożywanie koniny w największym stopniu łączyło się z jedzeniem Tatara. Tradycja ta już całkiem zanika, niemniej często wiąże się ją właśnie z zaimportowanie kulinarnych zwyczajów ludów mongolskich.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.