Koucha (Pieczona jagnięcina)


Koucha to nazwa pieca używana przez północnoafrykańskich Arabów – zamieszkujących m.in. Tunezję i Algierię. W ten sposób określa się także potrawę z jagnięciny przygotowana w tym właśnie piecu. Zwykle zapieka się ją z ziemniakami (tak jak w przypadku popularnej w południowych Włoszech jagnięciny po pastersku Agnello alla Pastora, co wskazuje na wspólne śródziemnomorskie korzenie). Z tego też względu danie jest niekiedy nazywane także, Batata Koucha. W jego przypadku, poza ziemniakami dodaje się jednak także pomidory.
Do przygotowania Kouchy tradycyjne używa się mięsa z łopatki. Dziś obowiązują dwie szkoły przygotowania tej potrawy. Jedni tradycyjnie trzymają się pieczenia, inni najpierw podgotowują mięso, przez co zachowują jego soczystość, a dopiero później je pieką (niekiedy w ogóle nie używa się piekarnika).
Poniżej oba warianty przygotowania tej potrawy

Składniki:

– 750 gr mięsa z łopatki jagnięcej
– 1 kg ziemniaków, obranych i pokrojonych na ćwiartki
– pół kg pomidorów (mogą być z puszki), pokrojonych w ćwiartki
cebula, posiekana plus cebula przecięta na pół do gotowania
– 2 ząbki czosnku, posiekane plus dwa do gotowania
– laska cynamonu (do gotowania)
– pół łyżeczki cynamonu
– pół łyżeczki mielonej papryki
– sok z połowy cytryny
– garść siekanej pietruszki
– 2 łyżki oliwy

Przygotowanie:


Wariant I – pieczenie

    • Piekarnik rozgrzać do 180 st. C.
    • Jagnięcinę pokroić na dość duże kawałki. Natrzeć czosnkiem i oliwą. Doprawić solą oraz pieprzem.
    • W dużym żarodopornym naczyniu nasmarowanym tłuszczem dno wyłożyć ziemniakami.
    • Na wierzch ułożyć mięso, całość obłożyć cebulą i pomidorami. Doprawić cynamonem, chili i pieprzem.
    • Naczynie przykryć lub zawinąć w folę i piec ok 1 – 1,5 godz., aż mięso zrobi się miękkie (aby zachować jego soczystość co jakiś czas podlewać sosem z pieczenia). Przez ostatni kwadrans zapiekać bez przykrycia, aby całość nieco się zrumieniła.
    • Podając całość jeszcze nieco posolić (ziemniaki nie były wcześniej solone) skropić sokiem z cytryny i posypać pietruszką.

 
Wariant II – gotowanie i pieczenie

    • Ziemniaki podgotować na półmiękko – ok. 10 – 15 minut.
    • W garnku zagotować wodę z dodatkiem laski cynamonu, przeciętej na pół cebuli i dwóch całych ząbków czosnku.
    • Gdy woda zawrze dodać mięso. Całość gotować około godziny.
    • W tym czasie piekarnik rozgrzać do 180 st.C.
    • Gdy mięso będzie miękkie, ostudzić je, a później pokroić na kawałki.
    • Żaroodporne naczynie nasmarowane tłuszczem wyłożyć ziemniakami.
    • Na wierzch ułożyć mięso, całość obłożyć siekanym czosnkiem, cebulą i pomidorami. Doprawić cynamonem, chili oraz solą i pieprzem.
    • Całość skropić oliwą i piec bez przykrycia około kwadrans.
    • Podając całość skropić sokiem z cytryny i posypać pietruszką.

 
Piecząc tę potrawę można też dodać obgotowaną ciecierzycę.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych