Kreatosoupa (Zupa mięsno-warzywna)


Kreatosoupa to grecki wariant popularnego w całej Europie wywaru warzywno-mięsnego, który przeradza się w pełnowartościowy obiad. Taki jest francuski Pot au Feu, austriacki Taffelspitz, czy też włoskie Bollito Misto. Te potrawy z biegiem czasu wrosły jednak w kanon kuchni wysokiej. Kreatosupa, chociaż jej bazą jest droga i delikatna cielęcina (ew. wołowina), pozostała jednak typowym przepisem kuchni domowej. Zaleca się co prawda używania delikatnego mięsa z górnej części udźca cielęcego, ale jednocześnie Kreatosoupę traktuje się jako sposób na utylizację mięsnych resztek, które po jakimś sutym gotowaniu pozostały w domu.
Istotnym, bardzo greckim akcentem zaznaczonym w tym jednogarnkowym daniu jest dodatek cytrynowego sosu Avgolemono, który nadaje świeżości potrawie. Niekiedy dodaje się też po prostu samego soku z cytryn.

Składniki:

– 1 kg chudej cielęciny (najlepiej z udźca) ew. wołowin, pokrojonej w kostkę (ok. 2 – 3 cm)
– 3 niezbyt grube marchwie pokrojone na 3 – 4 cm kawałki
– 3 kartofle pokrojone w kostkę
cukinia pokrojona wzdłuż na cztery części, a potem na 3 – 4 cm kawałki
por pokrojony na 3 – 4 cm duże kawałki
seler naciowy pokrojony na duże 3 – 4 cm kawałki
– 2 cebule, pokrojone w półplasterki
– dwie garści siekanej pietruszki
– porcja sosu Avgolemono z 2 cytryn lub sok z 2 cytryn
– 2 łyżki oliwy

Przygotowanie:

    • W dużym garnku zagotować ok. 1,5 litra wody.
    • Gdy woda zacznie wrzeć dodać mięso. Zmniejszyć ogień i gotować trzy kwadranse, co jakiś czas usuwając szumowiny.
    • Do wywaru z mięsem dodać warzywa i połowę pietruszki.
    • Dodać oliwę, doprawić solą oraz pieprzem i gotować pod przykryciem kolejne trzy kwadranse.
    • Odlać z zupy kilka łyżek płynu i gdy ostygnie wymieszać go z avgolemono (sok z cytryny można dodawać bezpośrednio do zupy).
    • Zupę zdjąć z ognia i połączyć z avgolemono (lub sokiem z cytryny).
    • Do talerzy najpierw ponakładać warzywa i mięso, a potem zalać je wywarem.

 
Grecy do zagęszczenia Kreatosoup używają też niekiedy ryżu lub kaszki.

(Poniżej przepis na Kreatosoupę na bazie kurczaka – film w greckiej wersji językowej.)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.