Krupuk


Krupuk o rodzaj chrupek popularnych w Południowo-wschodniej Azji. Smażone są na bazie skrobi pozyskiwanej z różnych roślin, a także zwierząt. W świecie zachodnim najbardziej znane są tzw. Krupuk Udang czyli chipsy krewetkowe. Robi się je ze zmielonego mięsa krewetek (w Malezji) lub suszonych i roztartych krewetek (w Indonezji) wymieszanego z Sago lub Tapioką, a później smażonego w głębokim tłuszczu. W samej Indonezji nie mniej popularne są też Emping, chrupki z nasion Melinjo.
Największą ilość i rodzajów chrupek produkuje się w Indonezji. Dlatego ich najczęściej spotykana nazwa to Krupuk, Kerupuk lub Kroepoek, nie mniej Malajowie nazywają je Keropok, Filipińczycy Kropek, a Wietnamczycy Bánh phồng tôm.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.